απόδημος Έλληνας

Posted by apodimosellinas στο 24/10/2012

ΥΠΟΙΚ: Προτάσεις για φορο-ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα

.Εκτενείς αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων φυσικών προσώπων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι της «λυπητερής» στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που βλέπουν τις οικονομίες μια ζωής να εξανεμίζονται από τα συνεχή «χαράτσια» και τα «ψαλίδια» στους μισθούς και τις συντάξεις.

Ειδικότερα, η κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ θα συνοδευτεί από την καθιέρωση παράλληλης κλίμακας μειωμένης φορολογίας ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να φέρει φορο-ελαφρύνσεις έως και 500 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι το 80% των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο, επομένως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει «ανάσα» μέσα στο γενικότερο κλίμα «ασφυξίας» σε μια «στεγνή» αγορά. Παράλληλα, μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει σε ουσιαστική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων που βρίσκονται σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Η κατάργηση του αφορολογήτου θα φέρει φορολόγηση από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, αλλαγή που από μόνη της θα σήμαινε έξτρα φόρο 500 ευρώ για όσους φορολογούμενους δηλώνουν σήμερα εισόδημα 5.000 ευρώ, εφόσον ο φόρος προέκυπτε με τον ισχύοντα χαμηλό συντελεστή 10%. Αυτή η επιβάρυνση δεν θα ισχύει πλέον (εφόσον υιοθετηθούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις) μέσω της εφαρμογής μιας σειράς μειώσεων φόρου που θα δικαιούται κάθε φορολογούμενος. Σύμφωνα με πηγές μέσα από το υπουργείο Οικονομικών, το μέγιστο όριο των μειώσεων φόρου δεν θα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζεται η συγχώνευση σε τρία από οκτώ των κλιμακίων φορολόγησης που ισχύουν σήμερα, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από 20% έως 45% και ο ανώτατος να επιβάλλεται σε χαμηλότερο ύψος εισοδήματος σε σχέση με τα 100.000 ευρώ που ισχύει μέχρι στιγμής.

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: