απόδημος Έλληνας

Posted by apodimosellinas στο 22/10/2012

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ

Στάση εισπράξεων… φόρων από το Δημόσιο

Στάση εισπράξεων... φόρων από το Δημόσιο Στάση εισπράξεων φόρων, προστίμων και ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο λόγω «παράλυσης» του ελεγκτικού μηχανισμού καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία από τα 100 ευρώ βεβαιωθέντα έσοδα στα κρατικά ταμεία μπαίνουν κατά μέσον όρο 5 ευρώ.

Την ίδια ώρα πέραν του ότι στις εφορίες και στα δικαστήρια «λιμνάζουν» δισεκατομμύρια ευρώ υπάρχει και ραγδαία αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη λόγω της οικονομικής στενότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι οφειλές προς το Δημόσιο με καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες διογκώθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Εθνος, με «βηματισμό χελώνας» προχωρούν οι εισπράξεις από τρεις πηγές, τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, τα επιδικασθέντα ποσά από τα δικαστήρια και τις οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων κ.ά. Οι εισπρακτικές επιδόσεις των αρμοδίων υπηρεσιών είναι «τραγικές» στην περίπτωση των χρηματικών ποινών για φοροδιαφυγή, καθώς το ποσοστό είσπραξης κυμαίνεται στο 2,5% των βεβαιωθέντων εσόδων από τις εφορίες, τα ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔΟΕ.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση και στον τομέα της είσπραξης των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο όπου το ποσοστό κυμαίνεται στο 2%, ενώ από τα ποσά που έχουν επιδικάσει τα δικαστήρια υπέρ του Δημοσίου έχει εισπραχθεί μόλις το 4,5%. Αναλυτικότερα:

  • Από τα περίπου 4 δισ. ευρώ πρόσθετους φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία περίπου 100 εκατ. ευρώ (ποσοστό 2,5%). Στα ίδια χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι εισπράξεις και τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. το 2010 οι εφορίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,257 δισ. ευρώ για παραβάσεις σε έμμεσους φόρους και κυρίως ΦΠΑ και από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 2,28%)
  • Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τις αρχές του έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο από το συνολικό ποσό των 13,487 δισ.. ευρώ που έχει επιδικασθεί από τα δικαστήρια, το Δημόσιο έχει εισπράξει 641,182 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό ανάκτησης για όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ανέρχεται στο 4,75%.
  • Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 43,741 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου είχε εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ποσό 847 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό είσπραξης κυμάνθηκε στο 2%, δηλαδή από τα 100 ευρώ στα ταμεία μπήκαν 2 ευρώ.
  • Από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους και μέχρι τον Αύγουστο ήταν 6,871 δισ. ευρώ το Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει 543 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας την επίδοσή του γύρω στο 8%.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την ανάσχεση της «πλημμυρίδας» των ληξιπρόθεσμων χρεών εισηγούνται τη θέσπιση νέας ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών που θα κινείται στη λογική «δώσε ό,τι μπορείς». Ωστόσο η τρόικα αντιδρά σε οποιαδήποτε μορφή νέας ευνοϊκής ρύθμισης με το επιχείρημα ότι θα υπονομεύσει το στόχο για τα έσοδα.

Από τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα για μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν μέχρι το τέλος Αυγούστου και ανέρχονται στα 307,014 εκατ. ευρώ, οι εφορίες εισέπραξαν 59,852 εκατ. ευρώ (ποσοστό 20%).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: