απόδημος Έλληνας

Posted by apodimosellinas στο 19/10/2012

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς «βλέπει» έκθεση της UBS

Η UBS στην έκθεσή της για τη ναυτιλία αναφέρει ότι είναι πιθανό η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω στην αγορά πριν εμφανίσει σημάδια βελτίωσης. Οι προοπτικές της ζήτησης στις θαλάσσιες μεταφορές εμφανίζονται αδύναμες σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες φορτίων.

Καθώς ο παγκόσμιος στόλος προσφέρει πλεονάζουσα μεταφορική δυνατότητα, ακόμα και στην περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο βελτιωθούν, η κρίση στη ναυτιλία αναμένεται να διαρκέσει ακόμα ένα με δύο χρόνια. Επίσης οι αναλυτές της UBS σημειώνουν ότι η πίεση στις αξίες των πλοίων θα συνεχιστεί δημιουργώντας προβλήματα μεταξύ των πλοιοκτητών και των τραπεζών αφού οι εξασφαλίσεις τους που θα έχουν προσφέρει δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των υπολοίπων τους.

Πρόβλημα
Ταυτόχρονα το έλλειμμα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αφού στην ουσία έχουν «παγώσει» οι χορηγήσεις και έχουν δυσκολέψει οι ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργεί ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα τόσο στους πιστωτές όσο και στους δανειολήπτες. Σύμφωνα με την G Moundreas, η πορεία του Baltic Dry τις τελευταίες μέρες αποδίδεται κυρίως στα πλοία μεγάλης χωρητικότητας, ενώ τα μικρότερα συνεχίζουν να κινούνται σε ένα πεδίο στασιμότητας με αρνητικές προοπτικές.

Η άνοδος των capes και των panamax οφείλεται στο τελευταίο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας που ανακοινώθηκε από την Κίνα και το οποίο δημιούργησε προσδοκίες για την αύξηση της ζήτησης του χάλυβα. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η Κίνα έκλεισε τη μεγαλύτερη ποσότητα iron ore για εισαγωγή εδώ και ένα χρόνο, ενώ η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: