απόδημος Έλληνας

Posted by apodimosellinas στο 16/10/2012

ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ

¨Ομηροι¨ του Τειρεσία 1,5 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις

¨Ομηροι¨ του Τειρεσία 1,5 εκατ. πολίτες και επιχειρήσειςΤο ενάμιση εκατομμύριο έφτασαν τα φυσικά -και νομικά- πρόσωπα που είναι καταχωρημένα στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία, επειδή δεν πλήρωσαν τις επιταγές τους, ή τις δόσεις των δανείων τους.

Ωστόσο ο αριθμός των δυσμενών στοιχείων που υπάρχει στο σύστημα, είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού ένας καταναλωτής -ως δανειολήπτης ή επιχειρηματίας-, μπορεί να έχει περισσότερες από μία εγγραφές στα δυσμενή στοιχεία του Τειρεσία.

Μάλιστα το τελευταίο 12μηνο, καθώς πληθαίνουν τα φέσια και τα λουκέτα, όπως και οι κατασχέσεις για χρέη, αυξάνεται και ο αριθμός όλων εκείνων που αδυνατούν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων οφειλών προς τις τράπεζες και μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία.

Αναφέρουμε ότι φέτος στο 9μηνο τα «φέσια» από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν το 1,25δισ ευρώ. Το ίδιο διάστημα η «μαύρη λίστα» του Τειρεσία «εμπλουτίστηκε» με 199.623 νέες καταχωρήσεις φυσικών και νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με τα τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τειρεσίας ΑΕ, τον Σεπτέμβριο σφραγίστηκαν 7.601 επιταγές συνολικού ύψους 78,349εκ ευρώ, ποσό που είναι μειωμένο κατά 25% σε σχέση με τον Αύγουστο 2012 και κατά 36,3% σε ετήσια βάση.

Από την αρχή του χρόνου έχουν «σφραγιστεί» 104.773 επιταγές ποσού 1,098δισ ευρώ, και αν προστεθούν και τα «φέσια» από συναλλαγματικές το ποσό ανεβαίνει στο 1,25δισ ευρώ (από 1,83δισ ευρώ στο 9μηνο του 2011).

Παράλληλα το Σεπτέμβριο διαμαρτυρήθηκαν 8.631 συναλλαγματικές ύψους 13,26εκ ευρώ. Το ποσό είναι μειωμένο κατά 20,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 27% σε ετήσια βάση. Συνολικά στο 9μηνο έχουν διαμαρτυρηθεί 94.850 συναλλαγματικές ποσού 149,117εκ ευρώ.

Και επειδή η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Τειρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Όπως για παράδειγμα είναι η αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον «Τειρεσία» για όσους μπήκαν στη «μαύρη λίστα» την τελευταία διετία.

Σήμερα τα δυσμενή στοιχεία αναγράφονται για διάστημα από 2 χρόνια (όταν πρόκειται για επιταγές- συναλλαγματικές), 3 χρόνια για διαταγές πληρωμής, 4 χρόνια για πλειστηριασμούς και φτάνουν τα 10 χρόνια για πτωχεύσεις.

Οι αλλαγές στον Τειρεσία, αν και προετοιμάζονται από το περασμένο καλοκαίρι, ακόμα δεν έχουν πάρει σάρκα και οστά.

Μάλιστα οι τραπεζίτες, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, είναι επιφυλακτικοί σε μεγάλης κλίμακας αλλαγές, αφού όπως λένε, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να γνωρίζει ποιοι είναι οι κατά συρροή κακοπληρωτές και να προστατεύεται από τις κακές πρακτικές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: