απόδημος Έλληνας

Posted by apodimosellinas στο 28/09/2012

Δανία: Επίτευξη των ηλιακών στόχων οκτώ χρόνια νωρίτερa.

 

Η Δανία καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές περίπου το ένα πέμπτο της ενέργειας που χρειάζεται. Φιλοδοξεί έως τα τέλη της δεκαετίας να ανεβάσει το ποσοστό στο 35%, θέτοντας ως απώτερο στόχο το 100% μέχρι το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της είναι η εγκατεστημένη ισχύς της ηλιακής ενέργειας που λειτουργεί στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας να έχει φθάσει έως το 2020 τα 200MW. Όπως ανακοίνωσε η ιστοσελίδα Invest in Denmark του υπουργείου Εξωτερικών, ο στόχος αυτός αναμένεται να έχει επιτευχθεί έως τα τέλη του έτους, δηλαδή οκτώ χρόνια νωρίτερα.

Η επιτυχία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή του net metering, που επιτρέπει το συμψηφισμό παραγωγής φωτοβολταϊκών και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με σχετικά απλό και οικονομικό τρόπο. «Η ζήτηση για ηλιακές κυψέλες έχει αυξηθεί δραματικά απ’ όταν εφαρμόστηκε το net metering, το 2010», λέει ο Κιμ Σουλτς του Invest in Denmark. Όπως εξηγεί, «το net metering δίνει στα νοικοκυριά και στους δημόσιους φορείς τη δυνατότητα «αποθήκευσης» της πλεονάζουσας παραγωγής στο δημόσιο δίκτυο, κάτι που καθιστά τα ηλιακά πάνελ πολύ πιο ελκυστική επιλογή».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η εγκατεστημένη ισχύς της ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε φέτος να εκατονταπλασιαστεί σε σχέση με το 2010, καθώς κάθε μήνα προστίθενται 36MW. Εταιρίες του κλάδου εκτιμούν ότι, με τους σημερινούς ρυθμούς, θα μπορούσε να φθάσει τα 1000MW έως το 2020 και τα 3400MW έως το 2030.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: