απόδημος Έλληνας

ΑΝ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΘΕΣΗ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΝΩΘΟΥΝ ΕΙΣ ΣΑΡΚΑΝ ΜΙΑΝ, ΜΠΡΡΡΡΡ

Posted by apodimosellinas στο 27/09/2012

ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΘΕΤΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

«Νάρκη»… ΑΑΑ για την ανακεφαλαιοποίηση

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι.    «Φωτιά» στην προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης έβαλαν Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία με την κοινή πρωτοβουλία τους να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Η κίνηση αυτή των τριών σκληρών χωρών του κοινοτικού Βορρά, που εκμεταλλεύονται τις ασάφειες των αποφάσεων της Συνόδου για να θέσουν νέα αιτήματα, δημιουργεί απρόβλεπτα εμπόδια στις προσπάθειες για αναδρομική εφαρμογή των αποφάσεων και μεταφορά στον ESM των δανείων που έχουν ήδη αποφασιστεί για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να απαλλαγούν από το βάρος της στήριξης των τραπεζών τους. Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να μεταφερθεί το σύνολο ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο τμήμα των 50 δισ. ευρώ που προορίζεται για τις τράπεζες, κάτι που θα ελαφρύνει αισθητά την εξυπηρέτηση του χρέους.

Οι αποφάσεις του Ιουνίου βρίσκονται, πλέον, στον… αέρα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών των τριών χωρών θέτουν αυστηρούς όρους για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, εισάγοντας τη διάκριση μεταξύ των «προβλημάτων που θα προκύψουν στο νέο πλαίσιο εποπτείας» και που θα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω του ESM και των «δυσκολιών του παρελθόντος» (legacy assets) που, όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να παραμείνουν στην ευθύνη των κυβερνήσεων.

Στο στρατόπεδο των «3» προσχώρησε χθες και η Αυστρία, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα να επιτραπεί στον ESM να αναλάβει τα παλιά, «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών. Έτσι, υπονομεύεται η προσπάθεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος στον οποίο υπερχρεωμένες κυβερνήσεις σωρεύουν συνεχώς νέα χρέη στο πλαίσιο της στήριξης των προβληματικών τραπεζών τους, κάτι που αποτελούσε πρωταρχική επιδίωξη των Ευρωπαίων ηγετών, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Εκνευρισμός
Σαφείς αποστάσεις από την κίνηση των «3» πήρε η Κομισιόν η οποία, διά του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπαγί, υπογράμμισε ότι θέση της Επιτροπής είναι πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα μέσω του ESM, μόλις τεθεί σε λειτουργία ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης στο τέλος του έτους. Και αυτό όμως κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι, με τη Γερμανία να παίζει παιχνίδι καθυστερήσεων και να διαμηνύει ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί δεν είναι ρεαλιστικό. Υστερα από αυτή την εξέλιξη η συζήτηση για την επεξεργασία των πτυχών της ανακεφαλαιποίησης στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης μετατρέπεται από τεχνική σε πολιτική.

Η πρωτοβουλία των τριών προκάλεσε εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. Κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος «δεν συνάδει με το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουνίου» και αποτελεί οπισθοχώρηση που απειλεί να ακυρώσει τις προσπάθειες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Έντονη ήταν η αντίδραση και του Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι που υπογράμμισε ότι δεν είναι στο χέρι «μερικών υπουργών Οικονομικών» να ξαναγράψουν μια συμφωνία των 27 ηγετών της Ε.Ε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: